• Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase
  • Substrate Factory Ayase

Uozu Buried Forest Museum KININAL

location: Toyama, Japan
date: 2018
program: Museum, Cafe
site area: 6,718.04m2
building area: 1,149.81m2
total floor area: 1,764.81m2

<Project credits>
Architect: NOSIGNER (Eisuke Tachikawa) + Aki Hamada Architects (Aki Hamada, Musashi Makiyama)
Construction: Sekiguchigumi
Photo: Noriyuki Ikeda

CONCEPT

This is an extension and renovation plan for the Uozu Buried Forest Museum in Uozu City, Toyama Prefecture. The museum opened as the Uozu City Museum in 1955, and was remodeled in 1992 to become the current museum. The major aim of the latest plan was an expansion of the admission-free area, in order to promote casual visits to the museum. The client’s requirements were: expansion of the administration building (where the entrance is located) for one span, accommodating a rest area and a café serving sweets; and the additions of a kid’s space for “wood” education, a nursing room, and an ocean view deck in the Theme Building where the exhibition space is located.

Based on our plan at the time of proposal, a wood deck was added facing a pond. This creates a continuity from the inside to the outside through glass walls, resulting in a more open rest area at the entrance. Wooden panel boards produced in Toyama Prefecture were used for the waist-high walls, and column beams of the existing rigid frame and walls were painted a light gray, creating a bright and neutral relationship that enhances the wooden material. The overall museum exhibits have a rather dark atmosphere, since the exhibited buried forest cannot be exposed to bright light to prevent algae growth. By brightening up the entrance, and adding a soft atmosphere for supporting the content (i.e., sweets) with high-potency, we aimed to renew the museum into a place that attracts people of all ages, particularly younger people, from inside and outside of Uozu City and Toyama Prefecture.

魚津埋没林博物館KININAL

富山県魚津市にある魚津埋没林博物館の増築・改修計画である。1955年に魚津市立博物館として開館し、その後1992年に現在の博物館が竣工した。今回の計画は、気軽に人々が訪れる博物館をめざして、無料エリアを拡大することが魚津市の大きな目的だった。エントランスのある管理棟は1スパン分増築してスイーツのカフェと休憩スペースを設け、展示スペースのあるテーマ館には木育のためのキッズスペースと授乳室を設け、海が見えるデッキスペースを設けることが要件だった。

プロポーザル時の提案で、池に対してウッドデッキを増設し、それが内外をガラス越しに越境させ連続させることで、より広がりのあるエントランスの休憩スペースとなるような計画とした。県産材の木の羽目板を腰壁に使い、既存のラーメンフレームの柱梁と壁をライトグレーに塗装し、明るくニュートラルで木の素材が浮き立つ関係性を構築した。展示のコンテンツである埋没林は藻の繁殖を抑えるために明るく展示することができないため、全体としてもやや暗い雰囲気だった。エントランスを明るくし、スイーツの強力なコンテンツを支えるためのやわらかな空間の質によって、若い人々も含めた多世代が市外県外からも集う博物館に再生することをめざした。

share